Lukkarila Kodit Oy Paiholantie 45 a, 80850 Paihola Puh. 0400 576 180. Kontiolahden kunnan 100% omistama tytäryhtiö.

Hae

rivari_muokattu.png

Paiholan tukiasunnot

Tukiasunnossa asuvat 16- 17-vuotiaat oleskeluluvan saaneet nuoret. Tukiasunnossa tehtävän työn tavoitteena tulee olemaan nuorten kotoutuminen, sekä mahdollisimman kokonaisvaltaisen ja itsenäisen elämänhallinnan saavuttaminen. Kouluyhteistyö kumppaneitamme ovat Kontiolahden peruskoulu ja -lukio, Pohjois-Karjalan ammattiopistot Joensuussa,  Lieksassa ja Niittylahdessa, Joensuun aikuisten peruskoulu sekä Kiteen Evankelinen Kansanopisto.  

Tukiasunnon toiminta sisältää monipuolisen tuen antamisen nuorille, heidän harjoitellessaan itsenäisen elämän perustaitoja, sekä kokonaisvaltaista arjenhallintaa. Nuoret pitävät mahdollisimman itsenäisesti huolta oman elämänsä sujuvuudesta, kuten ruoanlaitosta ja kodinhoidosta, sekä opiskelun ja oman taloutensa hallintaan liittyvistä asioista. Ohjaajien tuella he myös tutustuvat edelleen suomalaisen yhteiskunnan palvelujärjestelmiin. Tässä työssä hyvänä apuvälineenä on aiemmin täällä tuotettu Itsenäistymiskansio.

Suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin integroitumisen rinnalla nuorille pyritään järjestämään mahdollisuus säilyttää elämässään omaan kulttuuritaustaansa liittyviä asioita. 

Työn erityispiirteistä mainittakoon asiakkaiden traumataustojen huomioiminen. Tähän liittyen, työn ammatilliseen osaamiseen tulevat kuulumaan: herkkyys havainnoida asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja ohjata heitä tarvittaessa terveydenhuollon palvelujen piiriin. 

Tukiasunnon nuorten harrastuksia tullaan tukemaan taloudellisesti, sekä järjestämällä näihin kyydityksiä, mikäli kulkeminen julkisilla kulkuneuvoilla ei ole mahdollista. Nuoret harrastavat mm. jalkapalloa, kuntosalia ja muita aktiviteetteja. Tukiasunnon nuorten kanssa tehdään vuosittain yksi pidempi muutaman yön kestävä retki, sekä muutamia yhden päivän retkiä lähiseuduille. Pienempiä, yhteisöllisyyttä tukevia toimintoja ovat yhteiset retket Joensuuhun esim. ruokailun, elokuvien tai keilailun merkeissä sekä yhteiset juhlahetke, joita tehdään kuukausittain.  

Jokaiselle nuorelle nimetään omaohjaajat, jotka tulevat paneutumaan nuorten asioihin perusteellisemmin. Yhdessä omaohjaajiensa kanssa nuoret pyrkivät selkiyttämään ja jäsentämään tulevaisuuden näkymiään. Omaohjaajat ovat myös laatimassa sosiaalityöntekijän ja omaohjattaviensa kanssa, heille kullekin räätälöityjä itsenäistymissuunnitelmia. Omaohjaajat pyrkivät myös antamaan nuorelle mahdollisimman kahdenkeskistä aikaa.